Blogger

dimecres, 6 de juny del 2018

SÍ A LA CLASSE DE RELIGIÓ!




SÍ A LA CLASSE DE RELIGIÓ
50 FRASES A FAVOR DE L’ASSIGNATURA!


Volíem arribar a les 50, però la cosa s’ha animat i ha participat més gent de la que esperàvem! I és que la classe de Religió té molt a sumar, engrescar i aportar coneixements sobre Cultura Religiosa. A continuació hi ha el llistat de frases de gent que, des de diferents professions i maneres de ser, aposta per aquesta assignatura! 

Àngela Ferrà. 

  1. Ens ensenya i aporta camins i vies per conèixer Déu i com

dijous, 26 d’abril del 2018

Entrevista a Juan Carlos Thomàs - RELICAT GAMES


Juan Carlos Thomàs, home casat amb 4 fills, és diaca permanent, encarregat de la pastoral de catequesi familiar, infantil i juvenil a les parròquies d'Algaida, Pina i Montuïri. És professor i director del CC El Temple i guanyador del Premi a la Millor experiència educativa nacional de Gamificació 2017. 

És un motiu d'alegria presentar-vos-el a El Vitrall, on ens donarà a conèixer una experiència que s'ha viscut per primera vegada a Mallorca i que du per títol ReliCat Games


Com va sorgir aquesta idea de fer les Olimpíades de Religió? 
Fa un parell d’anys, dues persones -Paco Chiva, germà de La Salle, i jo mateix- vàrem tenir la curolla de fer més present l’assignatura de Religió i de donar-li més importància. Vàrem començar a desenvolupar la idea, encara que era una tasca quasi impossible per a només dues persones. Ja havíem dissenyat les proves i, fins i tot, havíem pensat en un lloc emblemàtic per a desenvolupar l’olimpíada. Però els deures personals de cada un va fer que refredéssim la proposta. Més endavant, vàrem presentar-la a la Delegació d’Ensenyament del Bisbat, i mentre passava el temps, el germà Paco Chiva va canviar de destí. Xerrant amb el delegat, es va decidir que es cercaria un equip per a dur a terme el projecte. Aquest equip va refer una part de la proposta i va fer una feinada per a preparar l’Olimpíada. 

Qui ha format part d’aquest equip? 
Una sèrie de persones ben preparades i amb qualitats diferents. On cadascú va aportar el seu gra d’arena, el seu saber, les seves virtuts perquè sortís bé. Foren: en Toni Seguí, na Neus Ramon, na Conxa Figuerola, na Joana Maria Bordoy, n’ Urko Cuevas, en Toni Moreno i un servidor. 

Quin ha estat l'objectiu d'aquesta activitat que s'ofereix per primera vegada als nostres alumnes de Religió? 
El primer objectiu seria valorar l'assignatura com a les altres. Donar-li la importància que té en el desenvolupament de la persona. Passar una bona estona demostrant els coneixements adquirits i fomentar l'assignatura entre els alumnes. Enfortir l'assignatura envers les altres assignatures i la societat en general. 

De segur que la preparació us ha duit temps... 
La preparació ha estat dura, cada persona té les seves feines, la seva família, però amb dedicació s'ha aconseguit dur a terme. Ha duit temps preparar les preguntes, gestionar els regals, preparar cada prova, etc. Molt de temps, però ha merescut la pena.

Com ha estat la participació dels joves? 
Ha estat meravellosa. Veure’ls concentrats, com s’ho prenien seriosament. Es notava que algunes escoles s’havien preparat... I amb moltes ganes de participar i concursar. Sí, és veritat que esperàvem la participació d’alguna escola diocesana més, però la resposta ha estat molt bona. 

Pel semblant dels joves diríem que s’ho han passat d'allò més bé... 
Crec que poc puc afegir a aquesta afirmació. Perquè per a mi és una afirmació i constata un fet que es va poder veure durant tot el concurs.

Com ha arribat la proposta als professors i alumnes que hi han participat? 
D’això s’ha encarregat el delegat d'Ensenyament, en Toni Seguí. Es va dedicar a promocionar l’Olimpíada enviant correus electrònics a les escoles explicant tota la dinàmica i animant a la participació.

Fins i tot molt bons premis... 
Una altra bona feina d’en Toni i d’altres. Hem d’agrair a tots els que han volgut ajudar-nos i aportar el seu granet d’arena (Anaya, Baula, Viajes El Corte Inglés, Edebé, Quely i Santillana). 
Els alumnes s’han sorprès dels premis i han quedat ben contents. Especialment els professors de l’escola guanyadora que han tingut com a premi un viatge a Terra Santa.

Quina proposta hi ha prevista per l’any que ve?
Encara tenim el ressò de l’Olimpíada. Crec que hem d’aturar-nos a avaluar-la i veure si l'oferim una altra vegada al mateix nivell o si l'oferim a secundària, o fins i tot, si la podríem oferir a les dues etapes educatives. 
Crec que hem de reflexionar i continuar apostant per l’assignatura i per la qualitat de tot el que es va oferir a l’Olimpíada. 


Moltíssimes gràcies Juan Carlos, per compartir aquesta experiència realment interessant i profitosa per al nostre alumnat! 

Esperem que l'any que ve hi hagi segona part! 


Angela Ferrà 
Llicenciada en Ciències Religioses

dimecres, 11 d’abril del 2018

Entrevista a ÓSCAR ALONSO sobre INNOVACIÓ I CLASSE DE RELIGIÓ

Óscar Alonso Peno és Llicenciat en Filosofia i Lletres, en Ciències de l’Educació i en Teologia. És expert universitari en el Fet Religiós. Ha exercit com a professor d’Història de la Filosofia a 2n de Batxillerat i Filosofia a 1r de Batxillerat, professor de Religió a ESO i Batxillerat. Actualment és el responsable de l’àrea pastoral de la Fundación Escuela Católica.
Aquest passat mes de gener va oferir un curs de formació al Col·legi Sant Josep Obrer de Palma, “Innovació i Creativitat a la classe de Religió”, curs destinat especialment als professors de Religió de Primària i Secundària. Aprofitam aquesta oportunitat per conèixer un poc més la seva persona i què és això de la innovació.

En educación somos docentes investigadores e innovadores. ¿Cuál es el panorama de la formación para la innovación e investigación en nuestras clases de Religión?
En efecto, todos los educadores estamos llamados a formar parte de ese cambio de paradigma educativo que intenta responder a las necesidades de los alumnos y que consta de cuatro grandes transformaciones: la del rediseño del currículum, en nuestro caso del área de religión; la de descubrir los nuevos roles del docente y del estudiante; la de reorganizar la relación de la asignatura con otras disciplinas y la de reestructurar los espacios. El panorama para la innovación y la investigación en nuestras clases de religión es amplísimo: nunca como hoy habíamos contado con tantos medios y con tanta información para poder darle la vuelta a las clases de religión, de modo que éstas sean verdaderos laboratorios de conocimiento y de trasformación social.

¿Qué es exactamente “innovar”?
Esta me parece una muy buena pregunta. La palabra innovación, aderezada con otras como gamificación, trabajo cooperativo, cultura de pensamiento, aulas inteligentes, etc., se ha colado en el mundo educativo y ya nadie se atreve a cuestionarla. Y la verdad es que innovar, verbo proveniente del latín innovatio (prefijo in que significa "estar en") y novus (que significa "nuevo"), significa crear algo nuevo, introducir un cambio, una novedad, que introduce novedades. Por eso innovar es algo tan propio de la educación. Sin innovación no es posible educar a las jóvenes generaciones para poder obtener de ellas todo su potencial y todo su talento.

¿Qué es un profesor innovador?
Un profesor innovador es un profesor que lee mucho, que lee cosas muy diversas, que se empapa de lo que se está poniendo en práctica en otros lugares. Un profesor innovador es el que, desde el conocimiento profundo que tiene de la materia o materias que enseña, es capaz de modificar, amplificar y diversificar la metodología cuantas veces sea necesario. Un profesor innovador es el que está en constante formación y experimentación de las nuevas pedagogías aplicadas al aula. Un profesor innovador es un profesional que lejos de ver en internet y en la tecnología un enemigo, en ellas descubre un sinfín de posibilidades de estudio y aprendizaje.

¿Cómo podemos convertirnos en profesores innovadores?
Lo primero es querer ser un profesor innovador. Quizás la palabra “innovación” satura a mucha gente. Sería suficiente con ser educadores cualificados, investigadores, en formación continua, desde la certeza de que sólo enseña el que está dispuesto a aprender en todo momento. El profesor innovador busca, compara y si encuentra algo mejor lo asume, lo pone en marcha, experimenta los resultados, lo customiza y lo añade a su mochila pedagógica. El profesor innovador tiene libros que son una especie de enciclopedias del conocimiento, pero genera materiales nuevos, propone nuevas dinámicas de trabajo en el aula y hace a los alumnos protagonistas del aprendizaje.

¿De qué manera se podría facilitar en nuestras clases de Religión un ambiente innovador?
Primero de todo creyendo que esta asignatura es fundamental para la formación integral de los alumnos. Segundo, poniendo los medios necesarios para que si es fundamental, no solo lo parezca sino que se cuide, se actualice, se cuente con los mejores profesiones, se les forme continuamente, se les posibilite el acceso a la tecnología y a realizar las clases allí donde el hecho religioso está presente. Es importante que en los proyectos de comprensión y en el trabajo por proyectos, el área de religión esté implicada activamente. Creo que es necesario confeccionar un currículum vertical de la asignatura que favorezca los aprendizajes significativos a medida que los alumnos van pasando de nivel educativo. Sólo si damos espacio y calidad a la asignatura, ésta será verdaderamente importante y determinante para nuestros alumnos.

Desde tu propia experiencia, ¿qué te aporta el mundo de la Innovación Pedagógica?
La innovación pedagógica es una ventana desde la que se divisa y accede a miles de recursos y de modos de hacer las cosas, en este caso, a las diferentes maneras de enfocar, preparar, diseñar, programar y realizar la clase de religión. La innovación pedagógica nos recuerda que nuestras comunidades educativas son fundamentalmente comunidades de aprendizaje, donde todos aprendemos (o nadie enseña). También nos ayuda a relativizar: no todo lo antiguo es malo ni todo lo nuevo es la panacea de nada. Debemos aprender a equilibrar y complementar el uso de diferentes métodos y modos de hacer las cosas. La innovación pedagógica nos ayuda a traducir en praxis lo que la neurociencia, la pedagogía y la tecnología van descubriendo poco a poco sobre cómo funcionamos y aprendemos los seres humanos.


Moltes gràcies Óscar pel teu temps i la teva disponibilitat!

Àngela Ferrà,

Llicenciada en Ciències Religioses.

dimecres, 28 de març del 2018

Presentació d'"EL VITRALL"

La Delegació d'Ensenyament estrena una nova  web: https://elvitralldebm.blogspot.com.es/


El Vitrall vol ser una finestra al món de l’ensenyament de l’assignatura de Religió Catòlica; un espai d’expressió i reflexió per al professorat, per als pares/mares i l’alumnat que fan aquesta assignatura.

Per això hem triat el nom d’El Vitrall, perquè vol ser una mirada al món educatiu, on mostrem el que som i el que feim, el que vivim i el que somiam; tot plegat, essent conscients de la Llum que dona sentit i color a les nostres vides.